Tradičný orechovník s pekanovými orechmi.
Orechovník (alebo aj orechový závin) určite patrí k tým najtradičnejším koláčom vôbec. Robí sa z jednoduchého kysnutého cesta a orechovej náplne. Tá je väčšinou spravená z pomletých vlašských orechov a cukru.
Orechovník, ktorý vám dnes predstavujem je trošku iný a jeho chuť je viac komplexná. Na rozdiel od väčšiny orechovníkov je naplnený pekánovými orechmi, jablkom, mletou škoricou a muškátovým orechom. A najlepšie chutí podávaný so šľahačkou. Mňam :)
Ak by ste chceli vedieť, prečo som zamenil vlašské orechy na pekanové, odpoveď je celkom jednoduchá. Vlašské orechy sú prirodzene horké a ak chcete aby vaša náplň ako tak chutila, budete potrebovať veľa cukru. Keď sa pozriete na pomer cukru a pomletých orechov v klasických orechovníkoch tak je to väčšinou 1:1.
Pekanové orechy sú na rozdiel od tých vlašských, celkom sladké. Preto budete do tejto náplne potrebovať cukru menej. Pomer v mojej náplni je približne 9:1, čo z nej robí jednu z najlepších a zároveň najzdravších náplní aké môžete použiť :)
A ako si tento orechovník pripraviť doma?
Tradičný orechovník s pekanovými orechmi. – recept
Čo budete potrebovať?
Kysnuté cesto:
- 1/4 hrnčeka (60ml) vlažného plnotučného mlieka
- ¾ hrnčeka (180ml) studeného plnotučného mlieka
- 14g instantného droždia (2 balíčky)
- 2 vajíčka
- 120g masla
- ½ hrnčeka (70g) kryštálového cukru
- 500g múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Orechová náplň:
- 500g pekanových orechov (pomletých, posekaných nožom alebo rozbitých valčekom)
- 1 bielko a 1 celé vajíčko
- 1 jablko
- ½ hrnčeka (70g) kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica mletej škorice
- štipku mletého muškátového orecha
- 4 polievkové lyžice roztopeného masla
Ako postupovať?
Kysnuté cesto:
- Do vlažného mlieka pridajte droždie a štipku cukru. Poriadne vymiešajte a nechajte odstáť na približne 5 minút alebo do momentu až sa na vrchu vytvorí pena.
- Medzitým si do misky rozbite 2 celé vajíčka, pridajte ¼ hrnčeka cukru a ubíjajte okolo 5 minút. Teraz pridajte maslo a poriadne vymiešajte.
- Do misky pridajte preosiatu múku, soľ, sódu bikarbónu, studené mlieko a aktivované droždie. Miešajte až kým sa vám nevyformuje tuhé cesto.
- Preložte cesto na dosku posypanú múkou a vyrábajte ručne okolo 5-10 minút.
- Vyrobené cesto preložte späť do misky, zakryte kuchynskou utierkou a odložte na teplé miesto. Kysnuté cesto bude hotové, keď sa zdvojnásobí.
- Vyrastené cesto vyložte na dosku a päsťou z neho vytlačte vzduch.
- Rozvaľkajte ho na 1cm hrúbku a natrite roztopeným maslom.
Orechová náplň:
- Vo väčšej miske vyšľahajte 1 bielko, a postupne pridajte pomleté pekanové orechy, cukor, mletú škoricu a muškátový orech.
- Rovnomerne rozložte orechovú náplň na cesto a pomaly ho zaviňte.
- V malej miske vymiešajte 1 celé vajíčko a natrite ním celý orechovník.
- Pečte v predhriatej rúre na 165°C približne 25-35 minút.
- Ak chcete aby orechovník chutil ešte lepšie, podávajte ho so šľahačkou.
- Dobrú chuť.