Ak patríte k fanúšikom zdravej stravy a hlavne orechových masiel, určite ste už natrafili na pistáciové maslo. Pistácie patria k tým najzdravším orechom vôbec a inak tomu nie je ani pri pistáciovom masle. Obsahuje veľké množstvo zdravých živín, dobrých tukov ako aj vitamíny a minerály.
V prípade, že ste sa s pistáciovým maslom ešte nikdy nestretli, tak ste na správnom mieste.
V tomto článku sa okrem jeho zloženia dozviete aj to, ako pistáciové maslo využiť v kuchyni, a v neposlednom rade vám priblížime aj jeho hlavné účinky na zdravie.
Čo je pistáciové maslo a ako sa vyrába?
Ako tomu nasvedčuje aj sám názov, pistáciové maslo je vyrobené z pistácií. Aj aj preto v sebe ukrýva všetko to, čo aj samotné orechy.
Avšak, treba si dávať pozor na jednu veľmi dôležitú vec. Pistáciové maslo sa dá považovať za zdravé iba vtedy, ak je vyrobené zo samotných pistácií a nie je do neho pridaná žiadna soľ, cukor, palmový tuk a konzervanty.
A tu musíme poznamenať, že veľké množstvo pistáciových masiel v sebe skrýva toho viac ako samotné pistácie. Preto vám odporúčame kúpu len kvalitných a hlavne 100% pistáciových masiel, ako aj podrobné čítanie etikiet.
Čo vlastne obsahuje pistáciové maslo?
Výživové údaje pistáciového masla na 100 g:
Energia 2 351 kJ / 562 kcal
Tuky 45 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 6 g
z toho mononenasýtené mastné kyseliny 24 g
z toho polynenasýtené mastné kyseliny 14 g
Sacharidy 28 g
z toho cukry 8 g
Vláknina 10 g
Bielkoviny 20 g
Soľ 0 g
Ako využiť pistáciové maslo?
Pistáciové maslo sa dá využiť na viacero spôsobov. Tým najobľúbenejším je pravdepodobne pridávanie pistáciového masla do ovsenej kaše. Stačí už len dodať ovocie a zdravé raňajky máte hotové.
Okrem toho môžete pistáciové maslo použiť aj na prípravu rôznych krémov do zákuskov alebo tort, čokoládových trufflí, zmrzliny, rôznych šejkov alebo ho len tak roztrieť na palacinky alebo vafle.
Pistáciové maslo je tiež vhodné ako desiata alebo olovrant.
Pistáciové maslo a jeho účinky na zdravie.
Pistácie obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred rôznymi ochoreniami. V porovnaní s inými orechmi obsahujú pistácie viac antioxidantov ako napríklad mandle alebo arašidy.
Okrem toho obsahujú aj vyššie množstvo vitamínu B6, ktorý pomáha v tele tvoriť hemoglobín – molekulu, ktorá pomáha prenášať kyslík v červených krvinkách.
Pistáciové maslo obsahuje najmenej kalórií z pomedzi všetkých našich orechových masiel. Presnejšie povedané je to 562kcal na 100g výrobku. A aj preto je veľmi vhodné ako doplnok stravy pre ľudí na rôznych diétach.
Medzi ďalšie účinky patria podpora imunity, znižovanie krvného tlaku a vysokého cholesterolu a dokonca detoxikácia organizmu. Pistácie a aj pistáciové maslo môže tiež pomáhať odbúravať stres a má antidepresívne účinky.
Obsahuje tiež nespočetné množstvo vitamínov (A, B1, B2, B2, B6, C, E, K, ...) a minerálov (vápnik, horčík, fosfor, sodík, železo, atď.)
V poslednom období sa dokonca objavujú hlasy, že pistácie a pistáciové maslo pomáha zvyšovať libido a erekciu u mužov. Aj keď bude táto informácia pravdepodobne zaujímavá pre obe pohlavia, na 100%-né potvrdenie si musíme ešte počkať.